Ιουλίδα (η Χώρα της Κέας)

Χώρα, χωριά, οικισμοί στην Κέα (Τζιά)

Η Ιουλίδα είναι η Χώρα της Κέας και όπως οι περισσότερες Χώρες στις Κυκλάδες βρίσκεται στην ενδοχώρα και σε ψηλό σημείο για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένη. Η αρχιτεκτονική της είναι παραδοσιακή με μόνη διαφορά από τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, ότι οι στέγες των σπιτιών είναι σκεπασμένες με κεραμίδια. Μια παραλλαγή σε σχέση με τα νησιώτικα κυβόσχημα σπίτια, που την συναντάμε και στην Δρυοπίδα της κοντινής Κύθνου.

Ιουλίδα

Η Ιουλίδα απέχει γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κορησσίας και θα φτάσετε εκεί μέσα από μια καταπράσινη κοιλάδα. Το θέαμα που προσφέρει η Χώρα της Κέας στον επισκέπτη είναι εντυπωσιακό και γίνεται ακόμη εντυπωσιακότερο όταν αρχίσει κανείς να ανεβαίνει τις στενές ανηφόρες της. Η Ιουλίδα είναι το κέντρο της Κέας. Έτσι είναι συγκεντρωμένα όλα εκεί. Οι κάτοικοι, οι υπηρεσίες και φυσικά τα περισσότερα καταστήματα στην Κέα.

Στην Ιουλίδα το μόνο πρόβλημα για τον επισκέπτη είναι ότι είναι ανηφορική και το πάρκινγκ αρκετά χαμηλά. Κατά τα άλλα η περιήγηση στα σοκάκια της θα σας αποζημιώσει. Στην Ιουλίδα υπάρχει αρχαιολογικό μουσείο, τμήματα του Κάστρου και ο ναός του Άγιου Χαράλαμπου του πολιούχου της Κέας

ΙΟΥΛΙΔΑ - ΚΕΑ ΧΩΡΑ